Udfordringen
I 2014 fik leder Pia Susanne Nielsen til opgave at samle Ærøs hjemmepleje, der bestod af grupperne Marstal, Ærøskøbing og Søby, til én samlet gruppe.
Det var en udfordring at få projektet skudt i gang. Medarbejderne var utrygge ved forandringen, hvilket viste sig i en generel skepsis over projektet. Men medarbejderne var ikke kun kritiske over for den nye dagsorden. De stolede heller ikke på, at deres ledere og kolleger gjorde deres bedste for at få organisationen til at fungere.
Pia Susanne Nielsen involverede derfor Affectum. Hun havde brug for støtte til sammenlægning og hjælp til at skabe en ny kultur, der hyldede fællesskabet og hvor samhørigheden kunne forbinde medarbejderne og udmunde sig i en vi-følelse.
Værktøjer
VækstKULTUR®-forløbet strakte sig over 9 måneder, hvor de 45 medarbejdere blev undervist i modulerne Kulturbæreren, Mønsterbryderen, Holdspilleren og Forebyggeren.
For at styrke den nye fælles kultur blev medarbejderne sat sammen på kryds og tværs af de geografisk adskilte grupper. Samarbejdet med øvelserne hjalp med at nedbryde skellene i de eksisterende kulturer, og medarbejderne fik mod til at udforske den fælles kultur, de sammen skulle skabe.
I modulet Mønsterbryderen arbejdede medarbejderne med DISK-profilering, der hjalp dem med at udfolde og udforske deres selvindsigt. Samtidig fik de øjnene op for alle de forskellige personlighedstyper og de uundværlige styrker, de selv og deres kolleger bidrog med
DISK-modellen hjalp med at bryde det gamle mønster med at dømme hinanden for hurtigt: ”Ja, vi skulle have brudt et mønster med, at man dømmer en person uden at have tilstrækkeligt kendskab til vedkommende. Især bevidsthedsmodellen hjalp os på vej, og vi er nu et bedre sted.”
Modulet Holdspilleren blev planlagt til at ligge efter sammenlægningen af hjemmeplejen. Her havde medarbejderne ekstra brug for værktøjer til aktiv lytning og samspillet med hinanden. Modulet hjalp medarbejderne med at indstille sig på den nye og ukendte situation og skubbe gang i en ny tilgang: ”Nu, hvor vi er her, skal vi bare have det til at køre sammen.”
Effekt
I løbet af VækstKULTUR®-forløbet lykkedes det Ærø Kommune at udrulle sammenlægningen. Hjemmeplejen blev til én samlet hjemmepleje og fire plejehjem under én fælles ældrechef.
Forløbet medvirkede blandt andet til, at medarbejderne fik en ny positiv forståelse for betydningen af fællesskabet i deres organisation – og den uproduktive skepsis til hinanden og projektet forsvandt.
Pia Susanne Nielsen fortæller, at hun har lagt mærke til et skift i medarbejdernes relationelle kommunikationsevner, der er på et langt højere niveau end før forløbet. Det har især vist sig i deres nye måde at føre samtaler med borgere, pårørende og elever. Værktøjerne de lærte på forløbet, har hjulpet dem med at tilpasse deres kommunikation til den situation, de står i, og til det menneske, de står overfor.
Generelt har samordningen lettet arbejdet i Ærø Kommunes ældrepleje betydeligt. Når der for eksempel er en, der er syg i Søby, står der en medarbejder klar i en såkaldt mastergruppe til at træde ind. Det har også skabt den ønskede vi-følelse, de drømte om, da de nu har en struktur, der fremmer samarbejdet.