Udfordring
Over en periode på tre år har Lykkesminde Plejecenter i Aalborg Kommune gennemført både grundforløbet og det videregående VækstKULTUR®-forløb.
Da plejehjemsleder Lissi Kibsgaard henvendte sig til Affectum, var det med ambitionen om et skræddersyet forløb, der styrkede fokus på vigtigheden af kerneopgaven. Hun ønskede, at hendes medarbejdere blev bevidste om, hvad de sammen arbejder hen mod hver dag.
Derudover ville hun styrke sammenholdet og kommunikationen mellem medarbejderne, så det blev kutyme at tale med hinanden frem for om hinanden. Hendes vision var at skabe et sted, hvor den gode energi kunne føles mellem medarbejderne og samtidig smitte af på beboerne og de pårørende, så der opstod en kultur, hvor alle var med til at styrke det psykiske arbejdsmiljø.
Værktøjer
Igennem forløbet arbejdede Lykkesminde Plejecenter med værktøjer, der skulle skabe mere klarhed omkring deres forskelligheder, blandt andet DISK-certificering. Lissi mener, at DISK-profilerne gjorde det nemmere for dem at snakke sammen om forskellighederne: “Det er et godt redskab at snakke ud fra, fordi det hjælper med at gøre det mindre personfølsomt.”
De lærte at bruge værktøjer, der højnede deres kommunikationsforståelse. De bruger dem stadig, fordi de har haft tid og rum til at implementere dem ordentligt igennem deres forløb, fortæller Lissi:
“Vi vender ofte tilbage til det, vi lærte på forløbet. Især når det går lidt skævt i kommunikationen. Medarbejderne er blevet meget opmærksomme på forskellen mellem at høre noget og forstå meningen bag det. Det har gjort os bedre til at sætte os i hinandens sted og tænke over: ’Hvordan kan jeg sige det her på en måde, der ikke bliver misforstået’.”
Effekt
Medarbejderne på Lykkesminde Plejecenter er blevet en mere homogen medarbejdergruppe. Det skyldes især VækstKULTUR®-forløbets arbejde med at skabe en fælles forståelse for kerneopgaven, der er blevet et pejlemærke for dem.
“Det har virkelig hjulpet os at arbejde med vores fælles definition af kerneopgaven. Vi vender altid tilbage til den, når dagene bliver travle, og vi har mandefald. Så spørger vi os selv, hvorfor er det nu lige, vi er her?” Det er jo beboerne, vi er her for.”
Stemningen på plejecentret har også ændret sig, og det påvirker alle, der er en del af Lykkesminde Plejecenter: “Der er mere latter, og medarbejderne siger ofte, at det er et dejligt sted at være. Vi har lige fået tre nye medarbejdere, som ikke var med på VækstKULTUR®, og de mærker det også. Og nogle af vores tidligere medarbejdere, der er kommet tilbage, mærker, at der en anderledes god stemning end dengang.”
Helt generelt er det tydeligt, at forløbet har styrket Lykkesminde Plejecenters psykiske arbejdsmiljø. Det ses især på medarbejdernes trivsel: “Jeg kan mærke, at de føler sig mere trygge. Fx tør de spørge om hjælp og udtrykke deres usikkerhed på opgaver, uden at det går ud over deres selvfølelse”, fortæller Lissi.
I arbejdet med at skræddersy et effektfuldt forløb var ifølge Lissi afgørende, at der var stor fleksibilitet, og at hun og medarbejderne på Lykkesminde Plejecenter kunne påvirke indholdet.
“Det har været guld værd at kunne rette det løbende ud fra vores behov. Det var også virkelig rart at kunne skræddersy forløbet, så vi tog halve dage i stedet for hele dage, fordi vi ikke kunne tage hele dage ud af kalenderen. På den måde kunne vi udvikle os, uden at vi skulle stresse over driften.”