Udfordring
I oktober 2022 afsluttede Plejecenter Saltum deres VækstKULTUR®-forløb med fokus på at styrke kulturen og det psykiske arbejdsmiljø. Lisbeth Vinding Madsen, leder på plejecentret, ønskede at fremme samarbejde og skabe en samlet kultur på tværs af huset: “Vi ville gerne føle os som ét hus, hvor man hjælper hinanden. Efter en tid med mange forandringer ville vi at skabe en kultur, hvor det var nemt at skifte mellem vagtlag og etager,” uddyber Lisbeth.
Forud for forløbet havde medarbejderne været igennem en usikker periode med mange forandringer og uklarheder i forbindelse med hjemtagning og overdragelse af plejecentret fra privat til kommunal drift. Det havde skabt nervøsitet blandt medarbejderne, der længe ikke havde haft en fuldtidsleder.
Plejecenter Saltum havde brug for redskaber til at styrke det psykiske arbejdsmiljø, der var præget af usikkerhed og nervøsitet i forbindelse med overgangen fra privat til kommunal drift. Samarbejdet på tværs af vagtlagene var præget af usikkerheden og de konflikter, der naturligt følger. Ubalancen i organisationen sled ikke kun på det psykiske arbejdsmiljø, men stjal også den energi, der skulle bruges til at udvikle arbejdet med kerneopgaven.
Værktøjer
Plejecentret var igennem fire forskellige forløb, Kulturbæreren, Mønsterbryderen, Kommunikatøren og Holdspilleren, der skulle hjælpe med at styrke plejecenterets kultur og arbejdsmiljø. Mønsterbryderen skulle bl.a. styrke det psykiske arbejdsmiljø ved at mindske konflikterne og skabe bedre trivsel igennem en større forståelse for egen og hinandens adfærd.
Især DISK-modellen var populær, og de bruger den stadig, fortæller Lisbeth: “Den har skabt en forståelsesramme i forhold til, hvorfor min kollega eller medarbejder reagerer, som hun gør. Det giver forståelse for, hvad det er, den enkelte bliver frustreret over, og hvorfor nogle støder sammen.”
Effekt
Forløbet har hjulpet med at opbygge en gensidig tillid i huset blandt ledelse og medarbejdere og medarbejdere imellem. Medarbejderne har fået en større forståelse for de forskellige vagtlag og er blevet klogere på sig selv og hinanden – både fagligt og som mennesker. De har fået sat en ramme for, hvordan de ønsker, at huset skal være: Hvordan samarbejdet skal fungere, hvordan det skal det være at bo på Plejecenter Saltum og komme på besøg som pårørende. De er generelt blevet bedre til at tale med hinanden, fortæller Lisbeth:
“Det er blevet mindre farligt at tale med hinanden, og afstanden mellem etagerne er blev mindre. Jeg synes, at vi har møder på en anden måde, hvor paraderne ikke er så meget oppe. Kommunikationen er mere konstruktiv.”
Konfliktniveauet er også blevet lavere, og det har styrket det psykiske arbejdsmiljø. Den tidligere modstand mod forandring er blevet blødt op, i takt med at medarbejderne føler sig mere trygge i arbejdsmiljøet og kender sig selv og hinanden bedre.
Lisbeth kan også mærke, at forløbet har støttet hendes lederrolle: “Det at have en ProcesSpecialist som sparringspartner, der også kender ens personale, har støttet mig. Det har også givet mig flere redskaber til at håndtere konflikter.”
Personalet har generelt haft stor glæde af at mødes på tværs gennem deres fælles forløb: “Det har været med til at binde huset sammen, og vi føler os nu som en samlet medarbejdergruppe. Det har givet mere arbejdsglæde, og de har fået meget ud af at deltage i den faglige udvikling sammen som gruppe, hvor der er fokus på kerneværdierne,” afslutter Lisbeth.